Σίγουρα όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε αντηλιακά έχουμε παρατηρήσει το ακρωνύμιο SPF. Μπορεί ακόμα να διαβάσαμε κάπου για αυτό τον δείκτη SPF που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία τους. Τι ακριβώς όμως είναι ο δείκτης SPF; Πώς λειτουργεί; Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και πόσα συχνά θα πρέπει να το εφαρμόζουμε;
Για τους περισσότερους το μαύρισμα το καλοκαίρι προσδίδει στο δέρμα μια ανανέωση, μια λάμψη υγείας και ομορφιάς. Στην πραγματικότητα όμως το έντονο μαύρισμα (κάψιμο) από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, χωρίς προστασία αποτελεί ένδειξη βλάβης της επιδερμίδας.
Είναι γνωστό ότι το αντηλιακό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους που έχουμε απέναντι στον ήλιο. Επίσης αρκετοί γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλύτερος ο δείκτης SPF, τόσο καλύτερα προστατεύει την επιδερμίδα μας. Πόσοι όμως γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι ο δείκτης SPF, γιατί έχει αριθμούς και τι δηλώνουν αυτοί η αριθμοί για την προστασία μας;
Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF;
Αρχικά, η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία περιλαμβάνει τις ακτίνες Α (UVA) και Β (UVΒ). Και τα δύο είδη ακτινοβολίας προκαλούν βλάβες στο δέρμα και σε άλλους ιστούς του σώματος.
Η UVA αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό από το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης. Είναι υπεύθυνη για την φωτογήρανση της επιδερμίδας και την δημιουργία ρυτίδων επειδή επιδρά στα κύτταρα που παράγουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο.
Η UVB προκαλεί εγκαύματα μέχρι και καρκίνο του δέρματος γιατί οι ακτίνες της μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και παράγουν τη μελανίνη. Η δράση τους είναι πιο έντονη το καλοκαίρι και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
Η επιλογή του αντηλιακού θα πρέπει να γίνει με βάση ορισμένα κριτήρια. Βασικό κριτήριο είναι ο δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor) ο οποίος θεσπίστηκε το 1962 για να βοηθήσει τους καταναλωτές.
Ο δείκτης SPF συμβολίζει το βαθμό προστασίας που προσφέρει κάθε προϊόν απέναντι στις UVB υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, χωρίς όμως να συνεπάγεται ότι όσο υψηλότερο βαθμό χρησιμοποιούμε τόσο μεγαλύτερη προστασία έχει κανείς. Το βασικότερο είναι η συνάρτηση του δείκτη με τον τύπο του δέρματός μας καθώς και το χρόνο που θα περάσουμε στον ήλιο.
Ο προσωπικός μας δείκτης, λοιπόν, προκύπτει από τον χρόνο που χρειάζεται το δέρμα για να «καεί» από τον ήλιο σε συνάρτηση με το χρόνο που επιθυμούμε να παραμείνουμε σε αυτόν.
Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί πρέπει να σκεφτούμε: αν το δέρμα σας αρχίζει συνήθως να κοκκινίζει μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, τότε η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 θα αποτρέψει το κοκκίνισμα 15 φορές περισσότερο σε σχέση με τη φυσική άμυνα του δέρματος. Συνεπώς 5 ώρες, με την προϋπόθεση φυσικά ότι γίνονται επαναλήψεις κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ποια η διαφορά μεταξύ των διάφορων δεικτών (SPF15 – SPF50+);
Υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ των δεικτών 15 και 30. Αλλά αν χρησιμοποιούμε υψηλή ή πολύ υψηλή ηλιοπροστασία, η διαφορά είναι πολύ μικρή.
Ας πάρουμε για παράδειγμα, ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 30 το οποίο κρατά μακριά το 97% των ακτίνων UVB. Παράλληλα ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 50+ κρατά μακριά το 98% των ακτίνων UVB. Η διαφορά μοιάζει να είναι απειροελάχιστη. Αλλά αν παρουσιάζουμε φωτοευαισθησία ή έχουμε ανοιχτή επιδερμίδα αυτή η μικρή διαφορά είναι πολύτιμη.

Κάθε πότε πρέπει να φοράω και να ανανεώνω το αντηλιακό, παίζει ρόλο ο δείκτης SPF;
Πρέπει να προσέχουμε για την έγκαιρη εφαρμογή του αντηλιακού. Εφαρμόζουμε μια επαρκή ποσότητα περίπου 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε την δυνατότητα στην επιδερμίδα να απορροφήσει σωστά το αντηλιακό. Ανανεώνουμε τουλάχιστον κάθε 2 ώρες και ειδικότερα μετά από απομάκρυνσή του λόγω εφίδρωσης ή νερού.
Η επιλογή ενός σωστού αντηλιακού είναι πολύ σημαντική για αυτό και επιλέγουμε προϊόντα από επώνυμες εταιρίες. Πάντα διαλέγουμε αντηλιακό σύμφωνα με τις ανάγκες της δικής μας επιδερμίδας και όχι της φίλης, της μαμάς, του παιδιού μας. .
Δείτε εδώ όλα τα αντηλιακά προσώπου
Για παιδικά αντηλιακά, λάδια και αντηλιακά σώματος κοιτάμε εδώ
Διαβάζουμε επίσης